Thursday, April 5, 2012

Energie verde

Cei care beneficiaza de instalatii solare sau eoliene au toate motivele sa fie optimisti, intr-un context global de criza a resurselor. Deveanul Dan Ivan si-a instalat, anul trecut, o baterie de panouri solare destinata producerii apei calde menajere.

M-a costat 2000 de euro. Imi asigura apa calda suficienta pentru trei oameni. Din luna mai pana in noiembrie, nu am platit niciun leu pentru gaz sau curent ca sa am apa calda. Intentionez sa imi suplimentez instalatia solara cu inca patru panouri pentru a obtine si in timpul iernii o reducere a consumului de gaz cu 30 la suta, a povestit deveanul. Mircea Popan este pionier in materie de energie eoliana in judet. Am un sistem hibrid format  dintr-o baterie de panouri fotovoltaice si o turbina eoliana. De la o viteza a vantului de 2,7 m/s, atat cat e necesar sa miste iarba,  turbina eoliana produce energie. Pe acest sistem imi asigur 85 la suta din necesarul de energie electrica pentru iluminatul din sediu, alimentarea a trei calculatoarele si a aparaturii electrocasnice pe care o am la birou.


Pe aripile vantului
Restul de 15 procente il obtine prin metode clasice, cu un generator electric pe combustibil. Implementarea sistemului eolian m-a costat cu ceva peste zece mii de lei. Factura mea la energie electrica a devenit insa apropiata de zero. Paradoxal, dar ca sa-mi asigur independenta energetica suta la suta, costul ar fi cel putin egal cu cel pe care l-am platit pana acum. Un sistem la cheie cu panouri solare fotovoltaice, turbina eoliana, baterii acumulatori cu ciclu profund, care pot furniza energie electrica cateva zile fara aport de la panourile solare sau turbina eoliana, poate ajunge la un pret de 13.000 de euro. Pe aceste sisteme se pot obtine lejer 500 de kwh intr-o luna, a explicat Mircea Popan.

La Deva, ca la Roma
Randamentul unei instalatii solare depinde de intensitatea radiatiei solare in zona unde este instalata. Potrivit lui Ioan Bedea, la Deva radiatia solara este de 3, 7 kWh pe metru patrat pe zi, comparabila cu cea de la Roma. Prin urmare, instalat la Deva,  un panou solar minimal (100 W), poate produce lunar 121 kWh.

1 comment: